Welcome

To My Life, My Soul, My Family, My Memories, My Everything

May 27, 2010

Fatiha Nur Aleesya

Kehidupan ini terlalu singkat.dalam sekelip mata je segalanye berlaku terlau pantas.rase mcm baru je semalam aku disahkan mengandung. syukur Alhamdulillah tak lame lg kitorg akan jd ibu dan ayah hihi.. senyum je ustad mase doktor bagitau tu.aku, antara percaya dgn tak jer..

25/3/2010.
itulah due date aku. semakin tak sabar-sabar nak peluk cium baby aku tuh.cepat la kuar syg.. byk kali aku ckp ngn die mcm tuh.. ustad pun jauh .. so ke mana-mana aku ngn ank aku jer la.. die la yg temankan aku g mane-mane huhu..

hari yg kami tunggu-tunggu tibe.. 25/3/10..
aku tak ade rase ape-ape pn.. ish risaunye.. martenity leave aku dah advance dah hihi.. ngelat sebenarnya sebab dah malas nak g opis. kami beritahu doc.. doc ckp tgu lg 9 hari, kalo tak ade tande ape-ape jgk diorg akn induce. aku tnye die tak bahaya ke kalau tunggu lame sgt mcm tu.. tp diorg ckp tak ade ape-ape.. as long as baby gerak ok.itu adalah procuder diorg. so, aku pn tunggu jela walaupun dalam hati aku tak tenang dah.. macam-macam yang aku risaukn.

sampailah 30/4/10..
pagi2 lg aku dah turun darah.. agak banyak jugak.perut pun ade rase sakit sikit macam period pain. ustad bwk aku g spital serdang. doc scan jantung baby ok.. air ketuban pun ok tp jalan baru buka 1cm.. die mintak aku balik dulu dan datang lagi bile rase sakit semakin kerap. pastu kitorg pun balik la.

2/4/10..
lebih kurang pukul 12.30 aku rase contraction lagi.. ustad terus bwk aku g hospital. bg kitorg asal ade rase sakit sikit jer trus nak g jmpe doc sbb dh lebih due. ibarat spt trafic light yg dh wane kuning tuh..bile2 ms je leh tuka wane merah..
kami risau sangat keadaan baby dlm perut tu..

smpai hospital doc cek.. eh bkn doc tak pasti ape.. baju die kale biru. die cek jalan still buka 1cm lagi.. jantung baby pn normal..die suruh balik jugak. die siap tanye lagi kenape aku datang hospital sebab baru sakit sikit. Dia tanya dengan muka yang sangat berlagak. aku pun tak faham.. dia sendiri yang nak kerja ni ke or kena paksa dengan mak bapak die. boleh die tanye mcm tu. die ingat aku sakit tipu-tipu ke ape.. die igt aku tgh main pondok-pondok ke sekarang ni. dia siap ckp lg hospital penuh.. nak duduk atas lantai ke. die siap pesan lagi tunggu sampai sakit 3 ke 4 kali dlm 10 minit br dtg balik. aku igt lagi kate-kate die tu. akhirnye dalam pukul 2 pagi aku dan husband balik.

kat rmh aku tak boleh tidur.. baring salah.. duduk salah.. aku rase sakit sgt. aku asik muntah-muntah sampai dah tak ade ape dah nak dikeluarkan.. dalam pukul 8pg kitorg g hospital balik. aku dah rase sakit smpai ke tulang belakang. Allah je yang tau keadaan aku masa tuh. doc scan jantung baby aku dah terlalu lemah. tanpa cakap banyak diorg wat preparation nak ceasar aku. die panggil husband aku dan btau yang jantung anak kami dah terlalu lemah.siap bagitau lagi keadaan anak kami 50-50.walaupun dah selamat diceasar tapi tak pasti anak kami boleh diselamatkan ke tidak..bayangkan ape perasaan kami masa tu..aku tgk husband aku terpinga-pinga.seribu perasaan bercampur aduk dalam hati dia. tak sempat nak sign ape-ape form pun. on da way aku disorong g OT aku sendiri yg sign form tu dalam keadaan berbaring. terima kasih kepada doc dan staf-staf yang menyorong aku mase tu. aku nampak diorang bersungguh-sungguh nak selamat aku dan baby aku.aku ternganga2 masa tu.. xsmpat nk pk ape pn. rase mcm ikn yg nk kene siang je masa tu.

tepat jam 9.53 pg 2/4/2010..
ank aku berjaya dikeluarkn drp rahim aku. selepas aku sedar, aku ditolak ke wad. ape yg kuar dr mulut aku adalah " mana ank sy" itu je yg aku nk tau.doc ckp ank aku xmenangis lgsg masa kuar tu. die lemas...dh berak dan dh tertelan air najis tahap yang ketiga. jantung die dah lemah sangat. tapi selepas diorg bagi bantuan CPR anak kami didapati masih bernyawa.kemudian anak aku dimasukkan ke NICU. alhamdulillah anak aku selamat.. aku semakin tak sabar-sabar nak tengok baby aku.. aku nak cium, peluk n dukung anak aku.. aku nak susukan dia. aku dah janji dengan dia semasa dalam perut dulu nak bagi dia full breast feeding..ibu dah janji kan sayang.. tapi aku tak boleh nak bgn.. aku lemah..aku rase perut aku sakit sangat. doc cakap esok aku baru boleh jumpe anak aku.

aku tanye husband aku keadaan ank kitorg. die ckp ok. die dah pun azan dan qamatkan. sedihnya tak dapat nak tengok.aku tanye muke anak kitorg macam sape.die cakap comel sangat. putih gebu. tak sabar nak tunggu esok.malam tu dalam pukul 9 mlm.. doc jumpe aku. die beritahu keadaan sebenar anak aku.die cakap keadaan anak aku kritikal. jantug die terlalu lemah dan oksigen tak smpai ke otaknye. die cakap anak aku sawan. mereka dah beri tiga kali suntikan tapi still tak recover. die beritahu doc akan bagi masa 3 hari tgk keadaan baby mcmane sebab biasenye kanak-kanak tak boleh nak survive dengan keadaan mcm tuh. kalo die hidup pun.. die tak normal. bayangkan perasaan seorg ibu bile tau baby die dalam keadaan mcm tuh. air mate aku tak henti-henti mengalir. aku sedih sangat dan hanya berserah pada Allah. mulut aku tak henti-henti berdoa agar anak aku selamat.semalaman aku tak boleh nak tido.aku teringatkan anak aku.

3/4/2010.
dalam perjalanan ustad datang ke hospital nak melawat isteri dan anaknya... doc call die dan britahu anak kami dah nazak. pada masa tu aku tak tau ape-ape pun. aku dah ready nak tunggu ustad datang amik aku dan tolak aku g tengok anak kami. Fatiha Nur Aleesya.kalo aku boleh jalan dah lame aku pergi sendiri.dah xsabar rasenye nak tgk baby kami tuh.

ustad sampai sahaja terus kelam kabut tolak aku. tanpe berkate ape-ape dengan lajunye die sorong aku.doc msh tak datang lagi masa aku smpai kt NICU.aku tgk baby aku yg seberat 2.68kg dan tinggi 49cm beselirat wayar. Ya Allah mesti anak ibu sakit kan sayang. sebak hati aku bila tgk anak yang aku kandungkan 9 bulan terbaring kaku. aku sentuh kulit die.. lembut sgt.. aku belai rambut die yg lebat tu. sikit pun die tak bergerak. nape syg tak gerak ni.. jgn takutkan ibu syg. celik la.. nangis la.. aku tenung wajah die, mata die, mulut die sama mcm ayah die.cuma hidung dan pipi die sama macam aku.comel anak ibu...

selepas tu doc dtg n beritahu yg ank kami dah tak ade.anak kami tak dpt diselamatkn...ank kami dah meninggal pd pukul 12 tgh hari. rase mcm nk gugur jtg aku.
Ya Allah betul ke ape yg aku dgr ni
"abang ank kite..." hanye itu je keluar dr bibir aku selain tangisan yg tak henti-henti. suamiku cube menenangkan aku dan mintak aku banyak-banyak bersabar dan redha..aku tak boleh nak pikir ape dah.. aku terlalu sedih waktu tu. aku terkilan ..kecewa .. dan mcm2 perasaan yg dtg masa tuh.ya Allah besarnye dugaanMu ya Allah..anak yang aku tunggu-tunggu selama 9 bln 10 hari akhirnye pergi meninggalkn kami. aku cium anak sulungku itu.. aku ribakan die aku renung wajah lembutnye puas-puas buat kali yang terakhir...aku mtk suamiku amik gmbrnye sbb aku takut aku akan lupe wajah die. aku sempat sapukn air susuku ke bibirnye.hanye ini je mampu ibu bagi syg.pergilah syg. ibu redha.. pergilah nak..syg adalah ahli syurga.. ibu bangga melahirkn seorg ahli syurga.

syg ibu mintak maaf tak dpt nak tunaikan janji ibu nak susukn syg.. ibu mtk maaf tak dapat nak jaga dan besarkan syg. tak dapat nak pakaikan syg dgn baju-baju yg cute-cute yg ibu dan ayah dah belikan untuk syg..ibu hanye sempat menjaga syg dan berkongsi nyawa dgn syg sms dalam kandungn je.tp.. ibu akan sentiasa rindukan syg dan sygkn syg sepenuh hati ibu selama-lamanya. tunggu ibu dan ayah di syurga ye syg. kite akan jumpa jugak satu hari nanti. ibu nak peluk syg kuatkuat masa tu.. pergilah anakku Fatiha Nur Aleesya Bt Farizul. kaulah lambang cinta ibu dan ayah.. doakan kami di dunia ini ye syg.

















semoga sayang damai di sana...

19 comments:

Anisa said...

Al-fatihah buat Baby Fatiha Nur Aleesya semoga damai disana...

Ina & Ustat... tabah dan sabar menempuh dugaan ini.... mungkin ada hikmah disebaliknya...

lianayabahon said...

pukul 3.45 ni tak pasal2 aku nangis bce blog ko ni na..aku sedih bile bace pe yang nurse tu wat kat ko..mmg da ni ketentuan Dia tapi cara nurse tu ngok ngek la..huhu..
nway..alfatihah buat fatiha yang tersayang..tak sempat nak kawan ngan anak aunty..huhu..

arfariena2010 said...

hmm... u re rite. mati itu pasti kn long.. sume yg ade kt kite skrg ni hanye pinjaman dr Allah swt. bile Die ambil balik.. kite kene redha la kn. so semasa msh lg dlm pnjaman kite, kite kene la jg btul2 n hargainye.. im really miss my gurl.

dyea irdina said...

sedih sgt...nak menitik air mata ni...mmg slalu terjadi kerenah camtu kat hospital..the best way kumpul duit n g private hospital je la lain kali..
banyak bersabar ek..tuhan amik yg ni sbb nak ganti dgn yg lebey baik....insyallah

Anonymous said...

Ya Allah..Engkau yang Maha Mengetahui segala-galanya... Ina...SABAR dan REDHA diatas ketentuanNya... InsyaAllah ada yang lebih baik menanti...Amin... You have a daughter which already waiting for u in Heaven (Syurga)... ~Hani~

rahizal said...

tertiba bila terbaca....tanpa disedari air mata berlinangan...sebak....kelu...sedey....terharu.....anak saudara yang pertama....Al fatihah....

paklong...

aqis090209 said...

so sad..kelu x terkata.. damailah di sana wahai ahli syurga..

Jim_RozimahNapiah said...

Takziah ina n ustad...menangis jim baca..Ina n ustad beruntung krn Fatiha Nur Aleesya adalah ahli syurga..beliau akan tarik kedua ibu bapanye ke syurga..Al-Fatihah utknye...

niza said...

Salam takziah...
Ina...niza sedih sgt2 bl baca ni...sakit tekak tahan nangis...tp akhirnya nangis gak...:'( niza harap ina & ustad tabah, ok? ingatlah Allah takkan menguji hambaNya yg tak mampu melalui segala ujian dariNya...sesungguhnya Allah benar2 sygkan Fatiha Nur Aleesya...bertambah sudah ahli syurga...:)
Al-Fatihah...

Anonymous said...

aku nangis bace..byk kn sabar ye..ade hikmah di sebaliknye..ade yg menunggu ko di syurga nnt...shikinanor

juita said...

ina..takziah..bergenang air mata aku..mujur aku kat opis, kalau kat umah mst da nangis bce ko nyer entri ni..insyaallah..ade hikmah di sebalik nyer, sbr n berdoa byk2 yek..

YanTie DiVer said...

takziah...insyallah ada hikmah yg hanya ALLAH Maha Mengetahui...

azreena aziz said...

salam..semoga awk n hubby tabah menerima dugaan dr allh ni ye..
awk sungguh bertuah d pilih allah utk menerima ujian ni anak yg xsempat mbesar tu da tentu d syurga..
moga awak akn d beri rahmat n rezki mnerima cahaya mata akn dtg k..

ShUhaDaH said...

takziah kak. sedih sangt bila bca . .cam sya berada kat tmpat akak jer . al-fatihah tok arwah adk fatiha

nur easy said...

salam takziah & alfatihah buat fatiha Nur Aleesya

mELna said...

Al-fatihah untuk baby Fatiha.
Kenangan yang tidak mungkin dilupakan. Kita insan-insan yang terpilih untuk melalui kisah hidup sebegini. InsyaAllah akan membuatkan Rina dan suami lebih kuat.

nur easy said...

innalillah.. al fatihah buat baby fatihah.. menitik air mata baca entry ni. moga Allah beri kekuatan

MaMaNuRiN said...

alfatihah..uwaaaa sedihnya..macam barutadi jecmamanurin melalui saat2 macam tu..perit menyaksikan saatcsaat baby meninggalkan kita depan mata..fobia jadinys

MyraQhairel said...

Salam kenal...Ya Allah kuatnyer dugaan Allah beri pada awak suami isteri...semoga tabah..
Saya ada sakit hati sikit pada perlakuan doctor yg marah bila awk dtg spital sbb sakit tu.siap soh balik seme...saya pon pergi hospital serdang..dorang extend 9 hari dari due saya..so saya memang dah overdue..lastly dorang hantar saya ke kajang sbb katanya serdang penuh n dorang siap marah lagi ckp nape dtg spital serdang..dah tentu saya pergi serdang sbb stay sgbesi..haihhh..geram dgn keadaan yg mcm tuh..klu dorang tak suh awak balik mungkin Fatiha masih ada...menangis saya baca...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pelawat Setia


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

Template by:

Free Blog Templates